Otomatik Şanzıman Nasıl Çalışır?
Otomatik Şanzıman Nasıl Çalışır ve Şanzımanın içinde hangi mekanizmalar bulunur.
Otomatik Şanzıman İçerisinde tek yönlü kavraması (bazı şanzımanlarda çift yönlü kavrama vardır) ve damperli yayları barındıran parçalar bulunur.Ayrıca motorda şanzımanda sarsıntıyı kesen parça bulunur. Bunlara ek olarak aracı yerinden kaldıran balata , beyin ve tork konventer bulunmaktadır.
Otomatik şanzıman motorlu aracı sürerken belli bir motor devir hızı için, tekerleklerin devir hızının kademeli olarak, motor gücünü ileten dişlileri değiştirerek yükseltilmesi ya da alçaltılması işleminde sürücünün işini kolaylaştıran bir mekanizmadır.
-Şanzımandaki elektronik mekanizma - beyin ile hangi zamanda vites geçişlerini yapacağını hangi zamanda yakıtı 4 çekere takıp 2 çekere takacağını ayarlar. Bu elektronik mekanizma hava durumuna göre ve sürüşe göre kendini adapte eder. Elektronik hareketi sensörler vasıtası ile mekanik harakete çevirir.
-Tork konventör motordan aldığı 1kg gücü 3,5 ile 4 kg çıkaran vardır.Tork konventör vantilatör pervanesine benzer dairesel kapaklar ve onların ortasında stator denilen küçük bir pervane ile konumlandırılmıştır. Aracın motoru çalıştığı sürece tork konventörü dönme hareketini her koşulda sürdürmektedir. Otomatik vitesli araçlarda dur – kalk yapılan durumlarda daha fazla yakıt harcanmasının sebebi budur.
-Mekatronik kısmı vardır.Otomatik şanzımanın kalbi tabir edebileceğimiz yerdir. Yagın sürtünmenin en fazla olduğu yerdir.Elektronik şanzıman beyinden aldığı sinyalle selenoidleri aktif durumlara geçirir. Aktif duruma geçen selenoidler şanzıman yağının sıcaklığı dogrultusunda açıp kapama yapar. Daha sonra mekanik olarak vites geçişini sağlar.
Benzer Sayfalar:
Otomatik Şanzıman Arıza Belirtileri
Otomatik Şanzıman Neden Bozulur
Otomatik Şanzıman Hastalıkları - Tamiri
Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır