Otomatik vites araçlar nasıl kullanılmalıdır? Otomatik vites araba nasıl kullanılır? Otomatik araçlar kullanılırken yapılan hatalar?
Otomatik Vites Arabamız Golf7 DSG otomatik şanzıman,
Otomatik vites araba kullanımında yapılan en önemli hata, aracımızı rampa yukarı veya rampa aşagı park ederken
şanzımana yük binmesidir. Bu sadece otomatik araçlar için değil manuel araçlar içinde geçerlidir arkadaşlar.
Aracınızı park ettiğinizde ilk önce el frenini çekmeniz gerekiyor.Ardından vitesi P ( Park) konumuna
almak gerekiyor. Eger arabanızı stop ettikten sonra önce P ( Park ) konumuna alırsanız daha sonra el frenini çekerseniz
arabanının agırlığının hepsi şanzımana binecektir buda şanzımanın ömrünü kısaltacaktır.Ardından arabayı çalıştırdığınızda
şanzımandan tak diye bir ses gelecektir fakat yeni model araçlarda bu ses gelmiyor.
Otomatik vites arabalarda Mauel konumuna aldığınızda arabayı çok hırpalamakta önemli.Günümüzde araçların çogu bilgisayar yazılımı ile kısıtlanmıştır;
Nasıl derseniz: Örnegin 2'nci viteste gidiyorsunuz aracı 1'nci vitese almak istediniz fakat 1 'nci viteste kesiciye girmek istediğinden dolayı araba 2'nci viteste tutmaya devam ediyor.
Bu arabanının motorunu korumak için önemli bir özellik.Eger alsaydı araba öne dogru yıgılır ve arabada geri dönülemeyecek hasarlara neden olurdu.
Benzer Sayfalar
Honda Yeni 10 İleri Otomatik Şanzıman
Otomatik Şanzıman Arıza Belirtileri
Otomatik Şanzıman Yağ Değişimi
Otomatik Şanzıman Hastalıkları - Tamiri
Otomatik Şanzıman Nasıl Çalışır
Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır
Otomatik Şanzıman Neden Bozulur
Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır Devamı :
Otomatik vitesli otomobillerin kullanımı, son derece konforlu ve keyiflidir. Vites değişimleri otomatik aracın kendiliğinden yaptığı bir işlev olduğu için, debriyaja basma işlemi olmadığı için sürücülerin özellikle yoğun trafikte çok daha rahat etmesini ve konforun artmasını sağlar.
Debriyaj olmadığı için sürücü sol ayağını kullanmaz, sadece sağ ayağını gaz ve fren pedalı üzerinde yer değiştirerek kullanabilir.
Vites kolunun üzerinde P - R - N ve D konumlarını görürüz. Park etmek için vitesin P konumunda bulunması gerekir. Geri geri gitmek için, vites Reverse yani R konumuna getirilmektedir. Notrn yani N pozisyonu da aracın boşta olmasını sağlar.
Drive dediğimiz D pozisyonu ise, aracın hareket halinde vites değişimlerini otomatik ayarlar. Vites kolu üzerinde bulunan düğme, özellikle park ve geri pozisyonlarında, aracın vites değişimi seçilirken kullanılabilir. N ve D pozisyonlarında o düğmeye basılması gerekmez. En tehlikeli durumlardan bir tanesi, hareket halinde R ve P pozisyonuna almaktır. O yüzden hareket halinde butona basmadan vitesin değiştirilmesi gerekir. D pozisyonunda, otomatik vites kendini birinci vitese ayarlar.
Hız arttıkça uygun olan vitese arttırmaktadır.
Yavaşlamayla birlikte tekrar uygun olan vitese düşer. İlk çalıştırmadan sonra, eğer manevra yapılması gerekiyorsa araç geri vitese alınır. Bazı araçlarda bir uyarı sesi duyulabilir. Park sensörü varsa, geri vitesle birlikte aracın kontrollerini yaparak arkaya hareketi yapılır. Yeterli manevra yapıldıktan sonra vites D pozisyonuna alınır ve hareket edilir. Hareket halinde giderken D pozisyonundan, R ya da P pozisyonuna kesinlikle alınmamalıdır.
Sürüş anında N pozisyonuna almamakta fayda vardır. Ancak duruş sırasında, ayak frende ve el freni çekilerek yapılabilir. Öndeki araçlarla doğru takip mesafesini yapıyorsanız, çok fazla fren gaz etkisine gerek kalmayacaktır. Yoğun trafikte çok daha hafif gaza basmayı önermekteyiz.
Son güncelleme : 04.09.2017